FOLKLORO IR AMATŲ DIENOS NORKAIČIUOSE
2014 m. spalio 30 d.

  

Tęsiasi Tauragės rajono vietos veiklos grupės kartu su partneriais Kelmės krašto partnerystės vietos veiklos grupe ir Tauragės rajono Norkaičių kaimo bendruomene „Galmena“ projekto „Bendraminčiai: amatų plėtotė“ Nr.4TT-KT-13-0001 pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programos priemonę „Teritorinis ir tarptautinis bendradarbiavimas“ įgyvendinimas. Spalio 18 - 24 dienomis šurmuliavo folkloro ir amatų dienos Norkaičiuose neseniai įsikūrusiame amatų ir etnokultūros centre. Šis bendradarbiavimo projektas yra skirtas kaimo gyventojų verslumui bei amatų plėtrai skatinti, didinti ne žemės ūkio veiklų įvairovę Tauragės ir Kelmės kaimo vietovėse.

Liepos mėnesį Kelmės rajone Užventyje šurmuliavo kalvių pleneras, kurio metu vyko įvairios varžytuvės, folkloro grupių pasirodymai.
Spalio 18 ir 24 dienomis Tauragės rajono Norkaičių kaime įsikūrusiame tradicinių amatų ir etnokultūros centre vyko folkloro ir amatų dienos, kurių metu buvo siekiama su partneriais pasidalinti gerąja patirtimi, plėsti rajono tradicijas, aktyvinti bendradarbiavimą tarp amatininkų, folkloro kolektyvų. Džiugu, kad renginiuose aktyviai dalyvavo mūsų partneriai Kelmės krašto vietos veiklos grupė bei Norkaičių kaimo bendruomenė „Galmena“. Spalio 18 d. vykusi folkloro šventė buvo skirta Tauragės krašto muzikiniam bei tautosakos paveldui, žinoma. nebuvo pamirši ir amatai. Šią dieną buvo pristatyta ir Kultūros centro išleista knygutė „Aš atdarysiu senolių skrynią“, kurią finansavo Lietuvos kultūros taryba. Šioje knygutėje sudėtos Tauragės krašto dainos, šokiai, žaidimai.

Renginių metu buvo prisimintos senosios vakaronių tradicijos, menamos mįslės, mokytasi amatų, dainuoti Tauragės krašto dainas bei šokti Tauragės krašto senovinius šokius. Džiaugiamės, kad abiejose renginiuose dalyvavo jaunimo, nes išsaugosime tradicijas tik tuomet, kai į jų puoselėjimą įtrauksime jaunimą. Renginių metu buvo mušamas sviestas, jaunimui tai buvo viena iš didžiausių atrakcijų, su didžiausiu entuziazmu puolė vykdyti užduotį. Vietiniai amatininkai mokė susirinkusius drožinėti, austi, paskui renginio dalyviai, pasidaliję į tris komandas, varžėsi, kuri iš pateiktų medžiagų sukurs daugiau ir įdomesnių suvenyrų ir kokie iš pateiktų medžiagų gali būti amatai. Renginyje buvo galima ne tik pasigrožėti, bet ir įsigyti nuostabių žvakių, papuošalų iš polimerinio molio, mezginių ir nėrinių, suvenyrų iš medžio ir dar daug ko kitko, paragauti kulinarinio paveldo produktų, nepaprasto skonio Norkaičių amatų centre keptos duonos, per renginius sumušto šveisto, vietoje gamintos giros bei kitų kulinarinio paveldo produktų. Visos tos gėrybės suplaukė ne tik iš Tauragės, bet ir iš Kelmės.

Spalio 24 d. į amatų šventę atvyko Žemės ūkio ministerijos kaimo plėtros departamento direktorė Vilma Daugalienė bei paveldo ir mokymų skyriaus vedėja Regina Voverytė - Šimkienė. Jos pasveikino renginio dalyvius, akcentavo, kad labai svarbu, norint išsaugoti krašto paveldą ir tradicijas, įtraukti į veiklas jaunimą, siekiant jas perduoti ateities kartoms. Viešnios įteikė žemės ūkio ministrės V. Baltraitienės pasirašytus padėkos raštus už sėkmingą projektų įgyvendinimą, kryptingą veiklą aktyvinant kaimo gyventojus ir kultūros vertybių bei tautinio paveldo puoselėjimą Tauragės rajono vietos veiklos grupei, KB „Mažonų rytas“ bendruomenės narei Birutei Kaminskienei, KB „Elbenta“ pirmininkei Laimutei Sugintienei ir Dacijonų kaimo bendruomenės pirmininkei Andželai Jakienei. Šiltus sveikinimo žodžius tarė meras Pranas Petrošius. Kultūros centro direktorius įteikė pluoštą Tauragės krašto tautosakos rinktinės „Aš atdarysiu senolių skrynią“. Šios knygelės buvo išdalintos svečiams iš ministerijos, Kelmės bei panaudotos dovanojant tiems, kurie teisingai atsakė į viktorinos klausimus, aktyviai dalyvavo žaidimuose ir kituose užsiėmimuose.

Tauragės rajono vietos veiklos grupė dėkinga už dalyvavimą, demonstravimą ir mokymus Tauragės krašto šokių ir dainų, amatų: Lomių vaikų instrumentinei grupei, vadovaujamai Ramunės Petravičiūtės - Kinderienės, Mažonų folkloro kolektyvui, Baltrušaičių saviveiklininkų kolektyvui, Skaudvilės jaunimo folkloro kolektyvui, vadovaujamam Rasos Bartkuvienės, Tauragės kultūros centro folkloro kolektyvas „Radasta“, neseniai susikūrusiam Tauragės trečiojo amžiaus universiteto folkloro kolektyvui „Pelėda“, Norkaičių kaimo kapelai „Miltauja“, Norkaičių etnokultūros ir amatų centrui, amatininkams ir visiems kitiems prisidėjusiems prie šių renginių organizavimo. Taip pat Vietos veiklos grupė, už aktyvų dalyvavimą, įgyvendinat projektą, dėkoja partneriams Kelmės krašto partnerystės vietos veiklos grupei ir Tauragės rajono Norkaičių kaimo bendruomenei „Galmena“.

Projektas nesibaigė, dar liko surinkti medžiagą ir sukurti virtualų gidą, kuriame bus talpinama informacija apie Tauragės ir Kelmės rajonuose veikiančius amatininkus, folkloro ansamblius.

VVG informacija

Galerija