KRAŠTIEČIAI NEPAMIRŠTA LOMIŲ
2014 m. lapkričio 19 d.

„Priglausk gelsvą lapą prie širdies“ - taip vadinosi poezijos popietė Lomiuose - susitikimas su kraštiečiu poetu iš Šiaulių Jaunium Kulniu. Kraštietis - Lietuvos nepriklausomų rašytojų sąjungos Šiaulių skyriaus pirmininkas, Šiaurės Lietuvos literatų draugijos narys, daugelio poezijos knygų, istorinės dramos autorius, įvairių respublikinių literatūrinių konkursų laureatas - eiliuoto žodžio darbininkas.

Gana gausiai renginyje dalyvavusiems vietos pagrindinės mokyklos mokiniams ir kaimo bendruomenės nariams svečias atviravo, kad jam brangi tėviškė, vaikystėje išbraidžiota Šunija, apdainuota ne viename jo eilėraštyje. Širdies kertelėje saugomi gyvi vaikystės, mokyklos dienų prisiminimai, kupini išdaigų, linksmų pokštų.
Susirūpinęs poetas kalbėjo apie prastėjantį, seklėjantį, „anglėjantį“ žodį. Jauną žmogų būtina mokyti įsiklausyti į žodį, suvokti metaforų grožį, prasmę. Knygų skaitymas plečia ne tik žinias, bet intelektinį suvokimą.
Jaunius Kulnys savęs nelaiko poetu, tik eiliuotoju. Jo manymu, iš gero eiliuotojo gali išaugti geras poetas.
Svečias skaitė savo kūrybos eiles, skirtas rudeniui, perskaitė ir patį naujausią, skirtą K. Donelaičiui.
Kraštietis gana reiklus pats sau, pirmiausia savo kūrybai, nemėgstantis pagyrimo žodžių. Jam svarbesnė kritika, padedanti tobulėti. Kurti gerą poeziją, valdyti žodį - sunkus darbas, reikalaujantis kantrybės, išmanymo, dažnai vienatvės. Ne visuomet iš karto pasiseka parašyti gerą eilėraštį, jį reikia auginti, gludinti. Kūrybą įkvepia susitikimai su skaitytojais, įdomiais žmonėmis, perskaityta gera knyga, matytas spektaklis ar tiesiog buvimas gamtoje.
Kaimo muziejui ir bibliotekai svečias padovanojo savo naujausią rinktinę „Nakties erškėtis“.
Kraštietis atsakė į lomiškius dominančius klausimus apie kūrybą. Svečias pasiūlė prasmingą idėją ateičiai, skirtą gimtinės kartų bendravimui ir bendradarbiavimui - įgyvendinti kūrybinį projektą „Kraštas, kurį likimas man padovanojo“. Neformalioje aplinkoje buvo aptartas projekto įgyvendinimo planas.
Popietė „Priglausk gelsvą lapą prie širdies“ baigėsi. Liko įspūdžiai, apmąstymai ateičiai.

Elena Bazinienė

Galerija