PASKAITA
2014 m. birželio 15 d.

Minint Pasaulinę burnos sveikatos dieną, birželio 6-ją, išklausėme paskaitą "Nevalysi dantų - mirsi". Ją skaitė Tromsø Universiteto mokslinė bendradarbė Lina Štangvaltaitė.
Mes nešiojame apie du kilogramus bakterijų, be jų - nebūtų mūsų. Burnoje yra nuo 800 iki 3000 rūšių bakterijų. Norint išvengti burnos ligų, turime išlaikyti burnoje balansą tarp gerųjų ir blogųjų bakterijų. Tam reikia pasirinkti tinkamą mitybą ir valyti dantis.

Nevalant dantų sutrinka bakterijų balansas, dantenos pradeda kraujuoti, išsivysto dantų ėduonis. Dėl to padidėja mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Taip pat padidėja tikimybė greičiau atsirasti komplikacijoms sergant diabetu, nėščiosioms. Dėl karieso sutrinka vaikų vystymasis. Netekus dantų, gresia nutukimas ir lėtiniai virškinimo trakto susirgimai. Norint viso to išvengti, būtina išlaikyti bakterijų balansą. Tam reikia pasirinkti tinkamą dantų pastą. Suaugusiems dantų pastoje turi būti apie 1450 ppm fluoro, o vaikams - 500 ppm fluoro. Svarbi ir mityba. Bakterijos labai mėgsta cukrų, kurio gausu gazuotuose saldintuose gėrimuose, ypač energetiniuose, sausainiuose, pyraguose. Bulvių traškučiai taip pat yra mėgstamas bakterijų maistas. Maitinantis bakterijos išskiria rūgštį, kuri ardo dantis, išsivysto kariesas. Svarbi ir dantų valymo technika.
Prisiminkite valant dantis masažuoti ir dantenas. Dantis reikia valyti du kartus per dieną, o vakare papildomai naudoti tarpdančių siūlą ar tarpdančių šepetėlį. Dantų šepetėlis turi būti minkštas. Išsivalius dantis negalima skalauti vandeniu, kad kuo daugiau išliktų fluoro burnos ertmėje. Teisingai valydami dantis išlaikysime pusiausvyrą tarp gerųjų ir blogųjų bakterijų ir apsisaugosime nuo kraujuojančių dantenų.
Bendruomenės nariai turėjo daug klausimų į kuriuos gavo profesionalius atsakymus.