ĮŽIEBKIME GERUMO ŽVAIGŽDĘ
2014 m. gruodžio 27 d.

Gruodžio 23d. 12val. bendruomenės vaikučiai kartu su močiutėmis ir tėveliais susirinko į bendruomenės salę. Popietės tikslas buvo supažindinti su Kūčių tradicija ir papročiais. Bibliotekininkė Livija pravedė viktoriną. Pirmiausiai supažindinta su pasiruošimu Kūčių vakarui, darbais. Vėliau ruošiamas stalas.

Prieš Kūčias darbai pasiskirstę į vyriškus ir moteriškus. Vyrai tikrino tvoras, pastatų ir padargų tvarkingumą, o moterys atliko namų švarą, pradedant langais ir baigiant stalčiais. Svarbiausia buvo gražinti skolas. Paskutinę dieną ruošiami pasninkiniai valgiai Kūčiom ir Kalėdom. Kūčių pavadinimas kilęs iš ritualinio patiekalo - kūčia.
Kūčių stalas lietuviui buvo, kaip altorius. Garbingoje vietoje dedama duona ir plotkelė. Pastatoma žvakė ir puošiamas stalas eglės šakelėmis. Visi valgiai pasninkiniai. Vidurio Lietuvoje - virtinukai su grybais, Suvalkijoje - baravykų sriuba, o žemaičiai troškino raugintus kopūstus, darė cibulynę ir prikando karšta bulve. Kūčių papročių ir tradicijų laikosi tik dvi tautos, lietuviai ir lenkai.
Su Kūčių burtais supažindino kultūrinių renginių organizatorė Laimutė. Norėjosi sužinoti ar derlingi metai bus, ar ilgai gyvensi, ar turtingas būsi. Dauguma burtų jaunimui. Iš kurios pusės bernelis, ar kiti metai poriniai ir panašiai.
Pasakų senelė Vida sekė pasaką „Vilkas ir septyni ožiukai“, ožka - bibliotekininkė Livija, ožiukai visi bendruomenėje esantys vaikai, o vilkas buvo bendruomenės tarybos narė Jolita. Pasakos improvizacija visiems patiko. Draugystė nugalėjo. Buvo žaidžiami žaidimai, rateliai.
Šventė baigėsi prie arbatos ir močiučių keptų pyragų.


Pilaitės bendruomenės bibliotekininkė Livija Šimkė.

Galerija