BĖK, ŽIEMUŽE, JAU IŠ KIEMO
2015 m. kovo 02 d.

Pusiaužiemy iš olos išlindęs barsukas jau nežadėjo didelių šalčių, bet vasario 17-osios rytas išaušo žvarbokas. Nors ir švietė saulė, termometras rodė 8 laipsnius šalčio, pūtė stiprokas vėjas. Kadangi barsuko prognozė nepasitvirtino, tai varyti žiemos ir švęsti Užgavėnių į Kunigiškių bendruomenės kiemą gausiai rinkosi persirengėliai.

Prie kultūros namų skambanti liaudiška muzika kvietė visus, tai ir prigužėjo čigonų, daktarų, velnių, žydų. Svarbiausi Užgavėnių personažai Lašininis ir Kanapinis nenorėjo vienas kitam nusileisti, kiekvienas tempė Morę į savo pusę manydami, kad ji padės vienam žiemą ilgiau išlaikyti, kitam pavasarį greičiau prisišaukti. Tai barėsi, mušėsi abu tarpusavyje dar kviesdami ir kitus pasigrumti. Kanapinio pergale pasibaigusios muštynės patvirtino, kad pavasaris jau ne už kalnų, o saulėta diena pranašauja gerą derlių.
Užgavėnės - paskutinė mėsėdžio diena, kai reikia daug ir riebiai valgyti. Mes lauke kepėme blynus, vaišinome visus susirinkusius.Didžiuliame lauže sudeginę Morę tikimės, kad greičiau atbus gamta, o negerovės ir blogis aplenks ne tik Kunigiškius, bet ir visą Lietuvą.

Bibliotekininkė Jūratė Beržinienė

Galerija