ŠVENTIŠKAS PAVASARIS MAŽONUOSE
2015 m. balandižio 15 d.

Margas, spalvingas, tradicijomis ir papročiais apipintas Velykinis laikotarpis buvo gražiai įprasmintas Mažonų žemėje.
Užgavėnių švente prasidėjęs susikaupimo laikotarpis kiekvieną savaitę mažoniškius kvietė į Gavėnios tradicijų puoselėjimo popietes, kurių metu buvo giedami senieji  Žemaičių Kalvarijos kalnai.
Artėjant Velykų šventei, mažoniškių bei pravažiuojančių akį traukė kultūros namų kiemelyje pastatyti įspūdingo dydžio margučiai.

Puoselėjant senąsias Velykų šventės tradicijas, Mažonų kultūros namai ir kaimo bendruomenė ,,Mažonų rytas“ saulėtą ir gražią šeštadienio popietę visus bendruomenės žmones sukvietė į tradicinę Atvelykio bei gandrų sutiktuvių šventę.
Į nuotaikingai papuoštus Mažonų kultūros namus sugužėjo gausus būrys močiučių, mamyčių, tėvelių su savo atžalėlėmis, kurie buvo laukiamiausi šventės dalyviai. Renginį pradėjusi Mažonų skyriaus kultūrinių renginių organizatorė Birutė Kaminskienė visus pasveikino su gražiomis Velykų šventėmis, pražydusiu pavasariu, atbundančia gamta ir į sceną pakvietė renginio svečius: jaunąją atlikėją, konkurso,, Dainų dainelė “ dalyvę, tauragiškę Eliją Matevičiūtę ir jos vadovę Marytę Jončienę. Mažoji dainorėlė visus sužavėjo savo nuostabiu balseliu atliekamomis dainelėmis, nuoširdžiu bendravimu su publika, gebėjimu kartu su savo mokytoja į programą įtraukti visus švenės dalyvius.

Jau nuo seno žmonės tiki, kad šilumą ant savo sparnų į gimtinę parneša paukščiai, todėl renginyje pasirodęs ,,gandras” nepaprastai pradžiugino mažuosius šventės dalyvius. Vaikai pavasario šauklį įvairiais būdais sveikino, kartu su juo šoko, dainavo. Tačiau į šventę užsukęs ,,gandras” turėjo ypatingą misiją - pasveikinti nuo praėjusio pavasario kaime gimusius vaikučius, kurių per metus užderėjo gana gausiai - gimė net 8 mažyliai. Visi jie buvo apdovanoti ,,Gandrų asociacijos” diplomais bei angelėliais su palinkėjimais augti dorais,  sveikais, laimingais piliečiais.

Visi dalyviai galėjo pasmaguriauti ,,gandro vaišėmis” - įvairiais saldumynais. Kadangi gandrų sugrįžtuvių šventė buvo švenčiama kartu su Atvelykiu, ,,gandrą” į šventę atlydėjo būrys ,,viščiukų”, ,,zuikis”, Velykų bobutė, kuri vaizdžiai papasakojo apie Atvelykio papročius, linkėjo sveikų, derlingų metų, minė mįsles, visus apdovanojo ypatingais, nešančiais sėkmę ir laimę, margučiais. Velykė bei kiti šventės personažai kartu su mažaisiais šoko, dainavo, rideno margučius, suposi sūpynėje, išdykavo.

Kiekvienas norintis savo veidą galėjo papuošti piešiniais, kuriuos veido dažais margino talentingos ir aktyvios bendruomenininkės: Klema Fetingienė ir Veronika Geštautienė. Šentės dalyviai grožėjosi Klemos be galo išradingai skutinėtais margučiais bei meniškais Veronikos gintaro dirbiniais.
Gandrų sutiktuvių šventė tampa tradicine neatsitiktinai - kaimą labai myli gandrai. Tuo buvo galima įsitikint apžiūrėjus Mažonų kaimo gandrų foto nuotraukų parodą.
Gera nuotaika, džiaugsmu spinduliuojantys veidai įrodė, kad ne tik mūsų kiemuose, bet ir mūsų akyse bei širdyse jau karaliauja pavasaris.

Kaimo bendruomenės ,,Mažonų rytas” informacija

Galerija