AMATŲ IR MUZIKOS ŠVENTĖ LOMIUOSE
2015 m. birželio 11 d.

Savaitgalį Lomiuose nušurmuliavo tradicinė šventė „Amatai ir muzika mūsų namuose – 2015“, skirta etninių regionų metams. Projekto koordinatorė – meno vadovė Ramunė Petravičiūtė – Kinderienė. Puikus vasariškas oras paskatino renginio organizatorius šventę vesti puikioje lauko erdvėje – naujajame bendruomenės parke.

Visame kaime sklido nuotaikinga svečių – Sartininkų kultūros namų kaimo kapelos „Kamana“ muzika bei moterų ansamblio dainuojamos dainos ( vadovas Z. Lešinskas).

Privažiavo auksarankių darbštuolių, kuriančių gražius dirbinius. Loreta Skirienė iš Gaurės stebino lomiškius dirbiniais iš laikraštinio popieriaus. Čia pat viešnia mokė susidomėjusius vaikus iš popieriaus nusipinti krepšelius. Ne pirmą kartą lomiškių amatų šventėje dalyvavo Nijolė Vaičienė iš Pagramančio su meniškais mezginiais. Ypatingo dėmesio sulaukė rajone žinoma tautodailininkė Onutė Paulauskienė iš Batakių. Savo moteriškomis rankomis per žiemą pridrožė daugybę statulėlių liaudiškomis temomis, stebino jėga ir išradingumu. Maloniai nustebino lomiškio, o dabar Vaitimėnų kaime gyvenančio  Jono Bendiko kalvystės darbai. Amatų dieną paįvairino ir patys lomiškiai - seniūnaitis Algimantas Ramanauskas pristatė savo šeimos verslo – gintaro apdirbimo kelią, surengė gausią dirbinių iš gintaro parodą. Ant lomiškės Stasės Buikienės parodos stalelio puikavosi moters laisvalaikio pomėgio rezultatas – pačios darytos pagalvėlės. Darbščioji Inga Stonienė surengė gana sėkmingą pačios gamintų sūrių parodą – pardavimą.

Renginio vedėjos Ramunė ir Vaida šmaikščiai pristatė žemaitiškus ir Suvalkijos zanavykų rūbus, kuriais pačios buvo pasipuošusios.
Daina keitė dainą. Pasirodė ir lomiškių jaunosios kanklininkės. Šmaikštūs anekdotai gyvino šventės nuotaiką.
Bendruomenės pirmininkė Elena Bazinienė dėkojo svečiams ir saviškiams už šventę, gausią dirbinių parodą ir dainas. Dėkojo meno vadovei už nuoširdų kasdienį triūsą ugdant kaimo vaikų saviraišką.

Kokia šventė be vaišių! Antroji šventės dalis prasidėjo Lomių krašto kulinarinio paveldo degustavimu. Malonu, kad Lomiai turtingi gabiomis darbščiomis gaspadinėmis, kurios galėtų ir iš kirvio išvirti sriubą! Nė viena šventė neapsieina be Lomių garsiojo cimico, kurio ir šiai šventei privirė Rita Gumuliauskienė. O koks buvo kugelio gardumėlis, kurį kepė Elena Liutvinienė, Kristina Armonienė, Asta Baublinskienė, Nijolė Norvaišienė! Neapsieita ir be saldaus stalo – namuose keptų pyragų. Juos namuose kepė Kristina Čiapienė, Vanda Šukevičienė, Laima Aukštaitienė. Privalgę svečiai ir namiškiai gaivinosi seniūnaičio Algimanto pagaminta gira.
Šventės pabaigoje meno vadovė Ramunė dėkojo ir svečiams, ir namiškiams – visiems prisidėjusiems įteikė lauknešėlius su saldžiomis dovanėlėmis ir suvenyrais.
Renginys baigėsi. Liko malonūs atgarsiai, prisiminimai. Galbūt Lomiuose atsiras daugiau amatininkų, kurie kitais metais savo darbais stebins kitais metais vyksiančioje šventėje.

Bendruomenės informacija

Galerija