SVEČIUOSE PAS BIRŽIEČIUS
2010 m. rugsėjo 27 d.

           

Grupė potencialių vietos projektų teikėjų vadovaujami Vietos veiklos grupės (VVG) pirmininkės Nijolės Tirevičienės rugsėjo 21 ir 22 dienomis lankėsi Biržų krašte. Šios kelionės tikslas pasižiūrėti, kaip įsikūrę šiame krašte gyvenantys kolegos, pasidalyti patirtimi, parsivežti naujų idėjų.

Pirmiausia Pabiržės miestelyje aplankyta šimtametė Švč. Trejybės Pabiržės parapijos bažnyčia. Atvykusius svečius šiltai sutiko ir visos kelionės metu  lydėjo Biržų bendruomenių sąjungos pirmininkė Nijolė Šatienė, VVG projekto vadovas  Zenonas Prašmantas, VVG pirmininkas Steponas Staškevičius, Pabiržės bendruomenės pirmininkė Genovaitė Valeckienė, kuri Tauragiškius pakvietė į Pabiržės bendruomenės namus, supažindino su bendruomenės istorija ir veikla bei pasiekimais dalyvaujant projektuose. Pasivaišinę karšta arbata ir bandelėmis aplankėme A. Jaronytės sodybą. Didelį įspūdį paliko jos pačios per trisdešimt metų iškasti tvenkiniai, kuriuose auga daug įvairių vandens lelijų, gražiai įrengtas parkas, kiemas, visur žydinčios gėlės bei visada linksma, nuoširdi ir svečių laukianti šeimininkė.

Iš čia vykome apžiūrėti garsiųjų to krašto karstinių įgriuvų. Leidomės į Karvės olą, apžiūrėjome Geologų duobę ir pro karstinių ežerėlių zoną kelionę tęsėme į Kirkilų bendruomenę. N. Šatienė sudarė sąlygas aplankyti šešių bendruomenių namus, išgirdome šių bendruomenių susikūrimo istorijas, pabendravome, pasidalinome patirtimi. Mes pamatėme, kokiais puikiais bendruomenės namais gali tapti tvartas, jei sutartinai į darbą kimba visi, kas tik gali. Visos aplankytos bendruomenės turi puikius namus, laisvalaikio sales. Jos atgaivina senas tradicijas ir kultūros paveldą steigdamos visuomeninius etnografinius muziejukus. Taip pat aplankėme gražiausias ūkininkų sodybas. Pasidžiaugėme jų nuveiktais darbais ir energija.

Vakarop mūsų jau laukė Šukionių kaimo bendruomenė, kuriai vadovauja Biržų rajono kaimo bendruomenių pirmininkė Nijolė Šatienė. Pavakarieniavę, apsikeitę sveikinimais ir suvenyrais, pažiūrėję bendruomenės humoro grupės “Bobos” pasirodymą, bendruomenių nariai, ragaudami biržiečių alutį, kalbėjosi apie bendras problemas. Čia visą vakarą mus linksmino jų kaimo kapela ir didelis būrys bendruomenės narių.

Kitą dieną, nenuilstančios ir gerumą spinduliuojančios Nijolės Šatienės lydimi, apsilankėme Biržų pilyje. Čia mūsų laukė administracijos direktorė Palmira Prašmantienė kartu su Biržų r. VVG nariais. Po sveikinimų ir apsikeitimo dovanomis Tauragės rajono vietos veiklos grupė ir Biržų rajono vietos veiklos grupė pasirašė sutartį dėl tolimesnio bendravimo ir bendradarbiavimo. Po oficialios dalies buvo pristatytos VVG veiklos, ateities planai, lūkesčiai.

Po oficialiosios dalies tauragiškiai apžiūrėjo turtingą muziejaus ekspoziciją. Linksmiausiai laiką praleidome Radvilų XVIIa. statytoje bastioninėje tvirtovėje įsikūrusiame muziejuje. Čia susipažinome su Biržų krašto istorija, klausėmės pasakojimo apie senas alaus gaminimo tradicijas. Degustavome alų, po keletos bokalų „pirmoko“ dainavome, skudučiavome ir šokome.

Kelionės dalyviai dėkingi už įdomią ir labai gerai organizuotą kelionę Tauragės ir Biržų rajonų VVG. Grįžo tauragiškiai namo daug pamatę, pilni įspūdžių, naujų minčių, idėjų projektams. Kelionė atsiperka tuomet, kai joje linksma, įdomu, kai pasisemi žinių ir patirties. Kiekviena išvyka pasilieka prisiminimuose, kažką pamatai naujo, kažką gali pritaikyti savo bendruomenėje. Tauragiškiai apie Biržų kraštą parsivežė kuo geriausius įspūdžius ir tai, ką pamatė gražaus viešėdami, pritaikys savo bendruomenėse.

Parengė Laima Šveikauskienė

Galerija