XXIII –ČIOJE TAURAGĖS REGIONO BITININKŲ ŠVENTĖJE
2015 m. rugsėjo 02 d.

Bitininkystė – jautri, neatsiejama nuo kaimo žemės ūkio šaka. Nežiūrint to, kad ne visi bitininkai gyvena kaime, jie visi į savo darbus prie bitelių važinėja į kaimo sodybas.
Tradiciškai Tauragės bitininkų draugijos „Medus“ bičiuliai kiekvienais metais savo šventę surengia vis kitoje  bitininko sodyboje.

Šiemet jie rinkosi Požerūnų kaimo pakraštyje naujai įsikūrusioje erdvioje Vidučio Šeštoko kaimo sodyboje pasivadinusioje „Požerūnų malūnu“. Požerūnų kaimas garsus savo istorine taikos sutartimi netoliese ant Ežeruonos kranto stovėjusiame malūne. Čia pro šalį vingiavo ir knygnešių takai.
Rugpjūčio 23 dieną nuo Meldikviršių kaimo pasukusius ir lauko keliuku į šimtamečiais ąžuolais padabintą gamtos kampelį atvykstančius svečius pasitiko tautiniais rūbais pasipuošusios lietuvaitės, kiekvienam atvykusiam įteikdamos šventės dalyvio kortelę, kviesdamos apsilankyti specializuotoje bitininkų parduotuvėje Wilara su savo prekėmis atsikrausčiusioje net iš Prienų. Ne vienas bičiulis čia atrado galimybę padiskutuoti, pasidalinti patirtimi ir ką nors naujo įsigyti. Apie modernius šiuolaikinius medsukius sukiojosi ne vienas smulkusis bitininkas, bet galėjo tik akis paganyti, nes kainos neįkandamos. Parama šiam būtinam įrankiui įsigyti mažiesiems neskiriama.
Atvykus Tauragės rajono merui įnešama bitininkų draugijos „Medus“ vėliava, tylos minute pagerbiami praeitais metais  amžinybėn iškeliavę bitininkai. Rožių žiedais ir sveikinimo raštais pagerbiami bičiuliai šiais metais pasitinkantys garbingus jubiliejus. Pirmoji pasveikinama Marija Skirmantienė švenčianti 80-ajį gimtadienį.
Meras Sigitas Mičiulis savo sveikinimo kalboje Tauragės bičiulių draugiją palygino su bičių šeima ir skruzdėlynu, kur klesti stebinanti  darbų darna ir susiklausymas, sugebėjimas užtikrinti savų būstų viduje vienodą reikiamą temperatūrą ir per vasaros karščius ir žiemos šalčius ko paprastai pritrūksta žmonių bendrijose. Jurbarko bitininkų draugijos sveikinimus ir dovanas su siurprizais perdavė pirmininkas Jonas Skirius.
Specifinėms bitininkų varžyboms vadovavo pats tauragiškių bičiulių pirmininkas Zenonas Geštautas. Rėmelių kalimo varžybas laimėjo Kęstutis Jurgelevičius. Rėmelių įvėlinimo - Donatas Tamošaitis. Vaškuolės įlydymo rungtyje kokybiškiausia, sparčiausia buvo Nijolė Paleckienė . Pralaimėjusių nebuvo nes visi varžybų dalyviai gavo dovanėles.
Nenuobodžiavo ir kiti šventės dalyviai susėdę prie stalų didžiulėje palapinėje klausydami  muzikantų dainų, nepaisydami amžiaus sukosi šokių aikštelėje. Na ir visi dalyviai uždainavo, kai sodybos šeimininkas paėmė akordeoną ir pasikeisdami su Taurų bendruomenės nariu bičiuliu Broniumi Juškiu priminė senąsias praeito šimtmečio dainas.
Tauragės bičiulių draugijos pirmininko pavaduotojas Petras Tautkus šventės renginių vedėjas, be to suspėjęs bemaž  kiekvieną dalyvį sutikti, pakalbinti ir išlydėti išvykstantį, renginiui baigiantis dėkojo visiems dalyviams, pasidžiaugė aktyvu, komiteto nariais, kur kiekvienas, kaip tame bičių avilyje, darė savo darbą niekam nekontroliuojant: šeimininkėlės Nijolė, Lina, Bronė sukosi prie vaišių stalo, kur putojo ir naminė gira. Padėka komiteto vyrams iš vakaro paruošusiems palapinę apsaugančią nuo lietaus ir nuo per daug kaitrios saulės, Kęstučiui už pietums kareiviškame katile išvirtą košę, Romui už vakarienei ant degančio kelmo iškeptą kiaušinienę. Ypatinga padėka „Svečių knygoje“ sodybos šeimininkams parėmusiems ir padėjusiems surengti XXIII Tauragės regiono bitininkų šventę.
Bitininkų suorganizuotas renginys „Požerūnų malūne“ pavyko. Bičiuliai šurmuliavo iki vėlaus vakaro. Nuo šiol Požerūnų kaimo pakraštyje ramaus, buvusio apleisto gamtos kampelio tylą savaitgaliais sudrums muzikos garsai, dainos, šurmuliuos linksmybių pasaulėlis.

Bitininkas Jonas Dikšaitis

Foto  Jono Tylerto

Galerija