BATAKIUOSE PAGERBTOS ŽYDŲ GENOCIDO AUKOS
2015 m. spalio 21 d.

Rugsėjo 23 dieną Batakiuose paminėta žydų genocido diena, atidengtas paminklas žydų genocido aukoms atminti.

Batakių kultūros namuose renginys pradėtas literatūrine muzikine kompozicija, skirta II-ojo pasaulinio karo žydų genocido aukoms atminti ir pagerbti. Batakių vidurinės mokyklos mokiniai ir mokytojos pristatė literatūrinę - muzikinę kompoziciją, jautriai gvildenančią holokausto temą.
 

Žydų genocido aukų dienos paminėjime Batakiuose dalyvavo ir kalbėjo Tauragės rajono savivaldybės meras Sigitas Mičiulis, mero pavaduotoja Aušrinė Norkienė, Klaipėdos žydų bendruomenės pirmininkas Feliksas Puzemskis. Tragedijos istorines aplinkybes nušvietė Kultūros paveldo tarnybos vadovas Edmundas Mažrimas. Kultūros centro direktorius Virginijus Bartušis papasakojo apie vykdomą Tauragės kultūros centro projektą, pradėtą Mindaugo karūnavimo dienos švente ir Edmundo Mažrimo knygos „Tauragės bankas. Gyvoji architektūra Tauragėje“ pristatymu bei konferencija apie Tauragės rajono kultūros paveldą, žydų genocido aukų paminėjimą bei paminklo pastatymą Gryblaukyje. 

Iš Batakių kultūros namų dalyviai vyko į žydų žudynių vietą Gryblaukio miške. Paminklą, 1941 metais nužudytiems septyniems Batakių žydams atminti, atidengė savivaldybės meras Sigitas Mičiulis ir Klaipėdos žydų bendruomenės pirmininkas Feliksas Puzemskis. Kanklėmis ir gitaromis grojo, giesmę giedojo Batakių kultūros namų merginos ir vadovė Ramunė Petravičiūtė - Kinderienė, kalbėjo meras Sigitas Mičiulis, Feliksas Puzemskis, Edmundas Mažrimas, kunigas Karolis Skausmenis. Nužudytieji pagerbti tylos ir apmąstymų minute, padėtos gėlė, uždegtos žvakutės.
 
Į paminklo atidengimo ceremoniją atvyko Batakių bendruomenės žmonės, mokiniai, kultūros darbuotojai iš Batakių ir Tauragės. Atidengus paminklą, aplankyta ir visai šalia esanti kita žudynių vieta, kur sušaudyta apie 1800 žydų moterų ir vaikų. Prie paminklo taip pat padėtos gėlės, uždegtos žvakės, žuvusieji pagerbti tylos minute.

Parengta pagal Eugenijaus Šalčio informaciją
 
Galerija