DAR KARTĄ ĮSITIKINOME: BENDRUOMENĖ GIMSTA DIRBANT BENDRAM LABUI!
2010 m. spalio 27 d.

Bendruomenė – didelė jėga. Ir jeigu ji susivienija bendram tikslui – gali kalnus nuversti!

Tuo įsitikinome rengdamiesi iš Lomių kilusios rašytojos B. Baltrušaitytės – Masionienės ( 1940 – 1996) 70 – mečio jubiliejui.

Bendruomenės valdyba, seniūnaitis Algimantas įdėjo daug triūso burdami žmones būsimojo respublikinio renginio organizavimui Lomiuose.

Bendruomenės žmonės sukruto tvarkyti savo aplinką, grėbti lapus.
 
Vieną popietę į kaimą įsuko Vaidoto Valinčiaus vairuojamas traktorius su priekaboje gulinčiu stogastulpiu. Metę nebaigtą rūkyti cigaretę, bėgo vyrai prie bibliotekos pasmalsauti. Neraginami padėjo iškrauti meninį statinį iš priekabos(tai subtilus darbas, reikalaujantis švelnumo, atidumo! ). Visiems buvo įdomu, kas tai, kur jis stovės, kaip jį tautodailininkas statys. Atsirado vyrų, kurie atėjo į talką. Pastatytą stogastulpį nakčiai paramstė lentomis, kad sutvirtėtų pagrindas.
 
Moterys neliko nuošalyje. Klausinėjo, tarėsi, kuo galėtų prisidėti prie ruošiamos šventės. O kokia šventė be vaišių!..
 
Bendruomenės valdybai, ruošusiai renginį, buvo malonu stebėti kaimo  gerą sujudimą.
 
Vietos pagrindinės mokyklos mokytojų būrelis rengė šventės scenarijų, repetavo, ruošė  salę, kaimo muziejuje rengė parodą apie kraštietės ryšius su gimtine.
 
Kultūros darbuotoja Nijolė Norvaišienė repetavo su moterų etnografiniu ansambliu. Bibliotekininkė Elena Litvinienė gražino biblioteką, iš rajono centro parvežė parodą apie kraštietės gyvenimą ir kūrybą. Bibliotekininkė dirbo ir visuomeninį darbą -  zujo po kaimą ieškodama didelės krosnies, kur būtų galima pakepti daug kugelio, ragino žmones prisidėti. Nuostabu – beveik nebuvo atsisakančių padėti! Kristina A., Lina L. ir Nijolė N. suskuto devynias galybes bulvių, kurias į vietą iš savo aruodų  pristatė bendruomenės nariai  Virginija V. ir Algis R..
 
Juozas ir Onutė Steigvilai sutiko iškūrenti krosnį , sutrinti bulves ir paruošti kugelio masę kepimui. Asta A., Rita G, Nijolė N., Zita S. kepė pyragus, p. Aldona D. pasisiūlė iškepti  svečių stalui sausainių. Algis R. atvežė sklidiną  kaip akis kibirą ką tik išspaustų  obuolių sulčių. Rita G. su savo mama išvirė didžiulį puodą senovinio Lomių krašto patiekalo - CIMICĄ iš  Lomiuose išaugintų daržovių su  mėsos gabaliukais.
 
Labai pravertė dar šiltuoju rudens metu  mokyt. Elės B. sugrybauti grybai. Moterys maišė, pjaustė, taisė  įvairias mišraines. Viena kitos klausinėjo kuo patikimesnių  receptų.
Šventės dieną stalai lūžo nuo vaišių. Atvykęs gana gausus svečių būrys( o jų buvo  per 100!) stebėjosi lomiškių vaišingumu, sutelktumu, išmoningumu. Vaišių patalpa kvepėjo naminiais pyragais, kugeliu, kava, dosnumu ir nuoširdumu.
 
Atrodo, kad visai nebūta abejingumo, piktų žodžių, įtarumo.
 
Eilinį kartą  įsitikinome: bendruomenę buria bendras geranoriškas darbas, rengimasis šventei, talkos, pagalba nelaimės ištiktam žmogui.
 
Dėkojame Jums, brangieji, kad nelikote abejingi bendram kaimo rūpesčiui.
 
Lomių kaimo bendruomenės valdyba dėkoja žmonėms, savo triūsu, nuoširdumu ar  geru ar žodžiu  prisidėjusiems prie kraštietės B. Baltrušaitytės – Masionienės( 1940 – 1996) 70 – ųjų gimimo metinių minėjimo surengimo.
 
Ačiū Vaidotui Valinčiui, Lolitai Užkurienei, Valerijai ir Giedriui Valuntams, Elenai Liutvinienei, Nijolei Norvaišienei ir jos vadovaujamam etnografiniam ansambliui, Kristinai Armonienei, Aldonai Degutienei, Juozui ir Onutei Steigvilams, Algimantui ir Daliai Ramanauskams, Juozui ir Julijai Šveikauskams, Ritai Gumuliauskienei ir jos mamai, Nijolei ir Jonui Silickams, Virginijai ir Jonui Valinčiams, Elei Balčytienei, Astai Aputienei, Julijai Popendikienei ir kt. Jūs verti bendruomenės nario vardo!
 
 
Turiningas šventės akimirkas užfiksavo Lolita Užkurienė
 
Parengė Lomių kaimo bendruomenės valdybos laikinoji pirmininkė Elena Bazinienė
 
 
Galerija