JAU PAVASARIS – JUDINAMĖS!
2016 m. kovo 23 d.

Neužsibuvusi žiema, o gal ji buvo užsukusi trumpam į svečius, ir kasdien vis drąsiau žingsniuojantis pavasaris ragina apsidairyti. O kad jo žingsniai kasdien drąsesni ir garsesni neleidžia abejoti balti snieguolių varpeliai ir saulės atokaitoje mėlynom akelėm spindintys žibuoklių žiedai, nuo ryto iki vakaro padangėje čirenantis vieversėlis ar pabalyje aidintis pempės ,,gyvi gyvi!”…Pavasaris ir pas mus – Sungailiškių kaimo bendruomenėje. Tad pats metas apsidairyti, planuoti artėjančius darbus ir truputį pasvajoti ar pasidžiaugti jau padarytais darbais ir išsipildžiusiomis svajonėmis.

Galime džiaugtis, kad su kiekvienais metais gražėja mūsų Sungailiškai, kad žmonės nori gyventi gražiau ir tvarkosi savo namų aplinką. Kad mūsų kaimo aplinka ir viešosios erdvės taip pat būtų patrauklesnės ir tvarkingesnės nemažai prisideda ir kaimo bendruomenė. Šalia gyvenvietės buvo 0,75 arų sklypas, kuriame vešėjo piktžolės ir stūksojo nudžiūvusios, išlūžusiom šakom obelys. Ir toks vaizdas tikrai nepuošė... Todėl 2013 metų pavasarį kreipėmės į Tauragės rajono savivaldybės Tarybą su prašymu, kad mūsų bendruomenei būtų leista šį sklypą naudoti visuomenės poreikiams ir tokį leidimą gavome. Tai buvo tikrai rimtas ,,darbų objektas” mūsų bendruomenei. Tad nieko nelaukdami, dar tų pačių metų vasarą, ėmėmės darbo. Reikėjo nupjauti nudžiūvusias obelis ir kitus menkaverčius medžius (puikiausias kuras bendruomenės namams šildyti), išrauti kelmus. Nuoširdžiai dėkojame Mažonų seniūnijos seniūnui Jonui Samoškai už pagalbą – duotą techniką šiems darbams atlikti. Rudenį šį sklypą suarėme. Tuo pasirūpino mūsų bendruomenės narys Juozas Armonas. Taip gimė mintis šiame sklype sukurti aktyvaus poilsio zoną: čia galėtų būti futbolo aikštė, vaikų žaidimų aikštelė, paplūdimio tinklinio aikštelė.

Sulaukę 2014 metų pavasario pradėtus darbus tęsėme toliau. Talkos metu išpjovėme ir išvalėme šalia šio sklypo esančius nudžiūvusius krūmus, vietoje jų pasodinome eglaites. Eglaičių sodinukus dovanojo bendruomenės narė Edita Pužauskaitė. Suartoje dirvoje surinkome likusias medžių šaknis, velėnas, akmenis ir išlyginę užsėjome žolę. Už šio sklypo paruošimą sėjai esame dėkingi bendruomenės nariui Elfridui Gudjoniui, už žolės užsėjimą ūkininkui Jonui Rudžiui iš Sutkų kaimo. Visą vasarą globojome eglaites, džiaugėmės vis stipriau į žemelę ,,įsikimbančia” sodria žaluma, vis ,,nukirpdami kasas”. Ir vėl dėkojame seniūnui už pagalbą (duotą techniką žolės pjovimui). Rudenį padaryti darbai džiugino ir skatino toliau atkakliai siekti užsibrėžto tikslo.

Ir štai išaušo 2015 metų pavasaris, ragindamas judėti pirmyn. Jį pakeitė nenuorama vasara, o mes, kaip tie barsukai, pradėjome kaupti atsargas savo aikštynui. Bendruomenė už savo lėšas įsigijo medienos, iš kurios pasigaminome lauko suoliukų, juos nudažėme. Nagingi vyrai pagamino svyruoklinę sūpynę ir smėlio dėžę. Teikėme paraišką Tauragės rajono savivaldybės Bendruomenių rėmimo programai finansinei paramai gauti. Už gautus pinigus nusipirkome supynę su čiuožykla vaikų žaidimų aikštelei. Birželio mėnesį Lietuvos futbolo federacija paskelbė projektą ,,Užauginkime Ronaldo Lietuvai“. Pateikus paraišką buvo galima gauti futbolo kamuolių, komandai aprangą arba vartų komplektą. Pasinaudojome šia galimybe ir rugsėjo 2 dieną mus pasiekė džiugi žinia – gavome paramą futbolo vartų komplektą. Valio!Spalio 1-ąją vartai ,,atvažiavo” pas mus. Kągi atsargų jau prikaupėme, o ir žolė jau stipriai įsikibo žemelėn. Visą vasarą ją pakaitomis šienavo bendruomenės narys Juozas Gauryla ir Ernestas Jonikas, seniūnijos pjovėjas Sasys Paulikas.

Spalio 10-osios (šeštadienio) rytą bendruomenės nariai ir kaimo gyventojai rinkosi į talką. Ir užvirė darbas. Mechanizuota brigada – tai mūsų kaimynas pagramantiškis Petras Trapas ir mūsų bendruomenės nariai Juozas Gauryla bei Algimantas Šetkus ėmėsi paplūdimio tinklinio aikštelės ruošimo: reikėjo nukasti juodžemio sluoksnį ir jį išvežti. Bendruomenės nariai Valdas Rudys, Juozas Armonas ir Žydrūnas Liorančas triūsė prie suoliukų statybos. Pasikvietę ,,pastiprinimą” perkėlė sūpynę su čiuožykla ir svyruoklinę sūpynę, smėlio dėžę nuolatinėn vieton. Visi kiti ėmėsi futbolo aikštelės rėmų: kasė griovelius ir paskui į juos pripylė žvyro. Jiems į talką suskubo Elfridas Gudjonis su savo technika: buvo lengviau ir darbas sparčiau ėjosi. Čia nuoširdžiai triūsė ne tik ,,senimas“: Eugenijus Paulikas ir Jonas Vasiliauskas, Saulius Skladaitis ir Vytautas Jucius, Alfredas Krompalcas ir Egidijus Armonas, Saulius Oberauskas, bet ir jaunimas: Karolis Žalandauskas ir Raimondas Katauskas, Mindaugas Švatrinas ir Dovydas Jukna, Mangirdas Pužauskas ir Raimondas Mickus, Arnas Vitkauskas, Rokas Oberauskas ir kiti. Kai futbolo aikštė jau buvo paruošta, jaunimas ėmėsi vartų statybos. Nuoširdžiai dėkojame visiems tą dieną dalyvavusiems talkoje. Bendruomenės nariui Juozui Armonui už paskolintą žvyro mašiną ir ypač pagramantiškiui Petrui Trapui už geranorišką pagalbą mūsų bendruomenei. Nors buvome pavargę, bet mūsų darbo rezultatai mus džiugino. Truputį pailsėjęs jaunimas ,,išbandė” futbolo aikštės dangą, o vaikai sūpynių ir čiuožyklos tvirtumą. Ačiū mūsų seniūnui Jonui Samoškai suradusiam seniūnijos biudžete lėšų smėliui, paplūdimio tinklinio aikštelei, atvežti. Šį pavasarį vėl organizuosime talką. Reikia pabaigti įsirengti paplūdimio tinklinio aikštelę. Reikia stovų ir tinklo, sustatyti šiukšliadėžes, suoliukus ir padaryti kitus aplinkos tvarkymo darbus.

Turime dar svajonių ir norų. Norėtųsi krepšinio aikštelės (bent pusinės) ir lauko treniruoklių, kad būtų kur ,,pamankštinti raumenis” paaugliams ir jaunuoliams, ir visiems norintiems. Bet yra sakoma: ,,Reikia tik labai norėti ir ieškoti galimybių. Jų visada būna”. Startuoja valstybės paramos programa. Mėginsime, gal pasiseks.

Sungailiškių bendruomenės informacija

Galerija