JONINĖS PAGRAMANTYJE „PAPARČIO ŽIEDO BEIEŠKANT“
2016 m. birželio 28 d.

Joninės Pagramantyje jau tapo tradicine pačia gražiausia vasaros švente. Jau dešimtmetis, kai pagramantiškiai, kartu su Mažonų seniūnija rengia šią vasarvidžio šventę, apipintą tradicinėmis Joninių apeigomis, dainomis ir šokiais. 

Šiemet jos ypatingos, nes Pagramantis – mažoji Lietuvos kultūros sostinė, o dar ypatingesnės neįprastai gražiu ir šiltu oru. Šventė prasidėjo prie piliakalnio apsiprausimo apeigomis ir paskutinio pernykščio derliaus duonos vaišinimu. Ant piliakalnio apeigines saulėgrįžos dainas ir šokius atliko Skaudvilės gimnazijos ir kultūros namų jaunimo folkloro ansamblis „Inkstiliuks“ (vadovė Rasa Bartkuvienė). Kas nepatingėjo ir užkopė ant piliakalnio, tuos Rasa Raselė kupolės dukrelė apšlakstė sidabro rasomis, atgaivino suklestėjusią augmeniją. Deivė Saulelė uždegė ugnį, kad saugotų nuo tamsos pabaisų ir savo ugnies kibirkštėlėmis suteiktų žolynams gyvasties, o Žynys ankstų rytą, dar saulei netekėjus, surinkęs vaistingąsias žoleles jas išbarstė, kad būtume visus metus sveiki ir laimingi. Atidavę garbę ugnies deivei Gabijai, perdavėme seniūnui Jonui Samoškai parnešti ugnį į stadioną ir uždegti Joninių Kupolę. Akordeono garsais ir daina lydimi grįžome į tolimesnį šventės kampelį.

Seniūnas uždegė Kupolę ir paskelbė šventės pradžią. Vaidilutės Akmenos upėje plukdė vainikus, supintus iš įvairių žolynų. Joninių šventinį koncertą pradėjo Pagramančio kultūros namų moterų folkloro ansamblis vadovaujamas Žilvino Jankaus. Muzikos garsais ir dainomis mus pradžiugino Žemaičių draugijos Tauragės „Žemynos“ moterų ansamblis vadovaujamas Birutės Normantienės.

Šventiniam koncertui įpusėjus pagerbėme visus Jonus ir Janinas, apjuosėme ąžuolo vainiku ir įteikėme simbolines dovanėles. Varduvininkus pasveikinti atvyko svečiai iš Šeduvos kultūros ir amatų centro. Taip pat liaudiškos muzikos kapela ,,Užuovėja“ vadovaujama Edvino Kažukausko, moterų šokių kolektyvas ir Šeduvos gimnazijos jaunimo šokių kolektyvas vadovaujami Joanos Vasiliauskienės.

Joninių šventę pagyvino Romo Dambrausko koncertas. Taip ir sulaukėme „Laumių nakties“. Moterys, tiek ištekėjusios, tiek vienišos, lydimos Birutės Normantienės išėjo į paslaptingąją naktinę kelionę. Moterys iki paryčių pagal senovinius papročius braukė rasą, būrėsi, kalbėjo užkeikimus, lygino raukšles ant veido, vidinį pasaulį jaunino, energijos iki kitų Joninių pasisėmė.

Dvyliktą valandą nakties uždegėme Joninių laužą. Dar nespėjus gerai įsidegti, buvo parneštas „Paparčio žiedas“. Paparčio žiedo kaip neišsipildžiusios svajonės simbolio savininkas apdovanotas ir atminimo dovanėle. Gegužinė ir nakties linksmybės tęsėsi skambant grupės „Karolis gyvai“ muzikai.
 
 
Rita Krompalcienė
Pagramančio regioninio parko
lankytojų centro administratorė
 

    

Galerija