ŠV. ONOS ATLAIDAI IR KRAŠTIEČIŲ ŠVENTĖ BATAKIUOSE
2016 m. liepos 29 d.

Ši tradicinė vidurvasario šventė į didžiuosius Šv. Onos atlaidus kasmet sutraukia didelį būrį kraštiečių ir svečių. Šiemet taip pat nestigo nei gero oro, nei noro vėl susirinkti į šventiškai pasipuošusius Batakius. Džiugu, kad miestelis šiais metais ypač gražus ir tvarkingas. Akį traukė ne tik miestelio cente išpuoselėti gėlynai, medžių ir vejos žaluma, bet ir bendruomenės ,, Aukaja“ darbščių moterų ,, projektėlis“ – ant stulpų ,, sužydusios“ dirbtinės gėlės. O kur dar garsusis mūsų miestelio lelijų tvenkinys, verčiantis iš nuostabos aikčioti kiekvieną atvykėlį. Šventei ruošėsi ne tik visa  mūsų bendruomenė, bet ir pati gamta.

Pirmąją šventės dieną, liepos 23- ą – šeštadienį vyko sporto šventė: krepšinio, tinklinio, futbolo varžybos ir kitos rungtys vyrams, moterims ir vaikams. Dalyvavo ne tik batakiškiai, bet ir atvykusios komandos iš Skaudvilės, Pašaltuonio, Žygaičių, Tauragės. Sporto šventę organizavo bendruomenė ,, Aukaja“ kartu su batakiškiu Sporto ir laisvalaikio centro ,,Fortūna“ savininku Virginijumi Jokubausku. Jiems talkino buvę mūsų mokyklos mokiniai Tadas Rapolavičius ir Vida Šetkuvienė. Šventės rėmėjai – Vidas Jukna, IĮ ,, Taujanta“. Įnformaciniai rėmėjai: ,, Tauragės žinios“, TVK, Tauragės radijas, ,, Tauragės kurjeris“.

Futbolo varžybų 6x6 I – vietos prizininkais tapo komanda, pasivadinusi 981; II – vietą užėmė Tauragės jaunimo komanda ,, Aitra“; III – vietą Pašaltuonio komanda.

Krepšinio 3x3 varžybų nugalėtojai: I – vieta atiteko Skaudvilės komandai; II – vieta Tauragės kamandai ir III vieta Žygaičiams.

Virvės traukimo rungtyje I – oji vieta atiteko ,, Fortūnai“; II – oji vieta jungtinei komandai Skaudvilė – Batakiai; III – oji vieta Tauragės jaunimo „Aitros“ komandai.

Giros stūmimo rungtyje I – vietą laimėjo Gytis Ūselis; II – vietą Juozas Račkauskas; III – vietą Karolis Račkauskas.

Įdomi ir originali rungtis buvo ,, Onos maišo“ sveriančio 65 kg nešimas – I – vieta čia atiteko Aurimui Kasparaičiui; II – vieta – Tomui Pakutinskui; III – vieta Mindaugui Rudžiui.

Smiginio rungtyse: I – vietą užėmė Vitalijus Jankus; II vietą – Tomas Šimašius; III vietą Redminas Šegžda.

Moterų jėgos rungtyje ( arbūzo laikymas) nugalėjo Janina Malakauskienė – I vieta; II vieta – Dijana Sabockienė; III vieta – Vida Gaižauskaitė.

Buvo organizuojamos įvairios rungtys ir vaikams: kvadratas, bėgimas, virvės traukimas, smiginys. Visi dalyviai buvo apdovanoti medaliais. Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3- osios rinktinės Tauragės kuopos kariai šventės dalyvius vaišino gardžia koše. Sekmadienį, liepos 24, nuo pat ankstyvo ryto miestelio centre šurmuliavo tautodailininkai, prekybininkai ir pirkėjai. Buvo galima paragauti J. Ir V. Svilkių skanios giros, nusipirkti naminės duonos. Netrūko įvairių rankų darbo dirbinių, saldumynų bei kitų. grožybių.

11 val. Kultūros namuose vyko kraštietės dailininkės Anetos Koryznės darbų paroda ,, Kilti“. Parodą pristatė pati dailininkė, atvykusi iš Šiaulių. Atidaryme dalyvavo ir Tauragės rajono savivaldybės B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos direktorius Sigitas Kancevyčius, pakvietęs dailininkę eksponuoti savo paveikslus ir Tauragėje.

Kultūros namų vestibiulyje akį džiugino Batakių vid. mokyklos mokinių darbeliai ir piešiniai.

12 val. Parapijos klebonas Audrius Keršys kartu su svečiu kunigu atvykusiu iš Klaipėdos, aukojo šventąsias Mišias. Joms pasibaigus miestelio skvere koncertavo bendruomenės artistai, kuriems vadovauja talentinga vadovė, muzikos mokytoja Inga Žiaušienė.

Šventėje dalyvavo atstovai iš Tauragės raj. savivaldybės V. Navickas, S. Statkus ir seimo narys Darius Petrošius. Jie džiaugėsi ir dėkojo batakiškiams.

Vakare kas norėjo ir galėjo rinkosi į Skaudvilės kultūros namų mėgėjų teatro spektaklį ,, Penkios mylimos“ ( režisierė Zita Jurevičienė) Po spektaklio visi linksminosi gegužinėje, miestelio vasaros estradoje. Kraštiečiai ir svečiai džiaugėsi gražėjančiais Batakiais, į kuriuos visada miela užsukti, miela sugrįžti. Būtent kraštiečių šventė – Oninės ir turi galią sukviesti visus – čia gyvenančius, tolėliau Lietuvoje įsikūrusius ir net po platųjį pasaulį išsibarsčiusius. Tokia jau šios šventės jėga ir prasmė.

Bendruomenės informacija.

  

Galerija