STRAGUTĖS KAIMO BENDRUOMENĖS ŠVENTĖ
2016 m. rugpjūčio 23 d.

Stragutės kaimo bendruomenė įgyvendino projektą ,,Krašto tradicijų puoselėjimas bendruomenėje“. Parama gauta iš LR Žemės ūkio ministerijos pagal vykdomą nacionalinės paramos kaimo bendruomenių veiklai rėmimo programą, antrąją veiklos sritį ,,Tradicinių renginių organizavimas“.

 

Jau penkti metai, kaip bendruomenė organizuoja vasaros metu kraštiečių suėjimą, į kurį susirenka ne tik čia gyvenantys, bei kažkada gyvenę, bet ir aplinkinių kaimyninių kaimų gyventojai. Renginio metu vyksta intensyvus bendravimas tarp kartų, puoselėjamos ir saugomos senosios tradicijos. Aptariamos gyvenimo vertybės. Džiugu, kad kaimo jaunimas domisi senelių praeitimi, kultūriniu bei kulinariniu paveldu.

Ši šventė ne išimtis. Dalyvių amžius nuo 90 m. iki kūdikio. Džiugina tai, kad kiekvienais metais dalyvių skaičius auga. Šiemet šventėje dalyvavo 164 žmonės. Dievulis nepagailėjo gero oro, tad turėjome svečių iš kitų Gaurės seniūnijos bendruomenių. Jos atvyko netuščiomis, o su programomis, pristatymais apie save, apie kaimo žmonių ūkininkavimo problemas. Buvo daug juoko ir šmaikščių pasirodymų. Jaunimas išgirdo apie darbų tęstinumą, sunkiai ir kantriai išaugintą derlių, kvepiančią rugių duoną.

Visi su įdomumu apžiūrėjom senovinių namų apyvokos daiktų parodą. Bronislavas Lukošiūnas supažindino su jų veikimo principais, kur ir kaip senovinis apyvokos daiktas ir kada buvo naudojamas.

Šventėje buvo pristatytas kulinarinis paveldas. Visi ragavo rūgpienį su bulvėmis, pagardintomis kanapėmis (patiekalą paruošė gaspadinė Nijolė Šedbarienė), keptu avinu (tai sodybos šeimininko –gaspadoriaus Antano Ašmono patiekalas), lietuvišku kugeliu. O koks mūsų gaspadinių ir gaspadorių išmaningumas. Geriausi pripažinti A. Ašmonas, V. Globienė ir O. Ašmoniene (už nepakartojamą lietuvišką kugelį).

Pajutome, kaip šventė gražiai suvienija žmones. Prisilietimas prie praeities įtraukia daugiau jaunimo, ugdo visokeriopą sąmoningumą, gerėja socialinis klimatas bendruomenėje.

Renginio metu buvo pristatyti tautodailininkės Virginijos Šimkienės rankų darbo mezginiai, Vilkyškių bendruomenės vaistažolių verslas, lazerio darbų paroda.

O kiek emocijų, kai nuo mažo iki didelio, grojant Stragutės muzikantams, pradėjo šokti susikibę rankomis draugystės ratelį. Ratelio viduryje sukosi pirmininkė su vyriausiomis bendruomenės narėmis Marijona Kriauziene (90 m.) ir Lena Fetingiene (80 m.). Jos džiaugėsi, kad nepatingėjo ateiti ir gali pabūti tokioje šiltoje aplinkoje, sulaukti plojimų ir pagarbos ir iš nuostabos kartojo: ,,kaip smagu sudalyvauti tokiose bendruomeniškose, kūrybingose šventėse. Mes esame labai laimingos.“

Jaunimas buvo kviečiamas išmėginti jėgas tinklinio, krepšinio varžybose, prie jų prisijungė ir vyresnieji. Džiugu, kai prizus už pirmas vietas atėjo atsiimti tėvai su savo vaikais.

Dėkoju jaunimui aktyviai įsitraukus į šventės organizavimo procesą, sodybos šeimininkams šiltai priėmusiems kraštiečius, šaunioms gaspadinėms ir gaspadoriams už patiektus patiekalus. Visiems kurie prisidėjo darbais, idėjomis tariu AČIŪ.

Informaciją ir nuotraukas pateikė Stragutės kaimo bendruomenė.

 

 

  

Galerija