PIRMOJI TARPTAUTINĖ VIETOS BENDRUOMENIŲ MUGĖ
2016 m. rugsėjo 06 d.

 

Šių metų rugsėjo 3 dieną „Litexpo“ parodų ir kongresų centre vyko pirmoji tarptautinė vietos bendruomenių šventė – mugė, kurią kartu rengė Ūkio ministerija ir Lietuvos vietos bendruomenių organizacijų sąjunga. Renginio tikslas - pristatyti vietos bendruomeninių organizacijų ir vietos veiklos grupių veiklą, regionų vietos produktus, verslus, turistinius maršrutus, edukacines programas Lietuvoje ir užsienio valstybėse.

Vyko diskusijos, pavyzdžiui, kaip sustiprinti miesto ir kaimo integracinius ryšius. Pastebėta, kad vis dažniau vietos bendruomenės padeda kurti modernią ir aktyvią šiandieninės Lietuvos visuomenę.

Mugę atidariusi prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė, kad bendruomenės yra ypač didelė valstybės jėga, kuri gali nuveikti išskirtinius darbus. Jos teigimu, bendruomenės veikla geriausia prevencija nuo atskirties, smurto ir susvetimėjimo, kad būti bendruomenės nariu reiškia ne tik įsipareigojimą, galimybę keisti savo kraštą, bet ir prisidėti prie žmonių gerovės kūrimo.

Šventės globėjas premjeras Algirdas Butkevičius Lietuvos bendruomenių mugės iškilmingame atidaryme džiaugėsi matydamas, kaip auga žmonių bendruomeniškumas ir visuomeniškumas. Pasak premjero „Bendruomenės – tai veikliausių, kūrybingų žmonių komandos, kurios turi idėjų ir siekia jas įgyvendinti. Skelbdami Bendruomenių metus, siekėme atkreipti dėmesį į tuos, kurie aktyviai dalyvauja visuomeniniame gyvenime, skleisti jų patirtį ir paskatinti kitus gyventojus išeiti iš savo kiemo, asmeninių interesų aplinkos“. Jis linkėjo bendruomenėms būti ramybės drumstėjomis savo savivaldybėse, kad mūsų valdininkija taptų aktyvesnė. 

Mugės metu vyko konferencijos, kuriose mokslo, bendruomenių ir valstybės institucijų atstovai diskutavo apie bendruomenės, miesto ir kaimo integracinių ryšių stiprinimą, dalinosi Lietuvos ir užsienio šalių pilietinės visuomenės ugdymo patirtimi pasitelkiant bendruomenines organizacijas. Daug dėmesio buvo skiriama socialinio verslo plėtros galimybėms vietos bendruomenėse.

Šventė, kurioje dalyvavo per 300 bendruomenių, buvo pilna įspūdžių ir gražių akimirkų. Džiugu, kad Tauragės rajono bendruomenės sėkmingai ir gražiai atstovavo savo kraštą. Dalyvavo Tauragės rajono Pagramančio regioninis parkas, Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centras, Pagramančio bendruomenės centras „Gramančia“, Kaimo bendruomenė „Mažonų rytas“, Kaimo bendruomenė „Kunigiškietis“, Dacijonų kaimo bendruomenė, Kaimo bendruomenė „Galmena“, Batakių geležinkelio stoties kaimo bendruomenė „Santakai“, Kęsčių kaimo bendruomenė „Elbenta“, Pilaitės bendruomenės centras ir Tauragės miesto VVG atstovai. Jos pristatė savo vietos produktus, edukacines programas. Pagramantis, kaip Lietuvos mažoji kultūros sostinė, paruošė pusvalandžio koncertinę programą. Dėkojame bendruomenių atstovams kurie vyko į parodų rūmus ir garbingai atstovavo Tauragės kraštą.

Per 1-ąją tarptautinę vietos bendruomenių mugę buvo išrinktos ir apdovanotos kūrybiškiausios, iniciatyviausios, patriotiškiausios ir labiausiai lyderiaujančios vietos bendruomenės bei vietos veiklos grupės iš visų Lietuvos apskričių.Tauragės rajono vietos veiklos grupė už aktyvų dalyvavimą šventėje, už efektyvų komandinio darbo organizavimą, kasdieninį bendruomenių telkimą ir motyvavimą, entuziastingą veiklą, kūrybiškus projektus, buvo apdovanota Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičiaus padėka. Kultūros ministro Šarūno Biručio padėkos raštas įteiktas 2016 m. Lietuvos mažajai kultūros sostinei Pagramančiui, už reikšmingą bendruomeninę veiklą ir aktyvų dalyvavimą 1-oje tarptautinėje vietos bendruomenių mugėje.

Už galimybę tinkamai atstovauti savo kraštą „Litexpo“ parodų ir kongresų centre vykusioje pirmojoje tarptautinėje vietos bendruomenių mugėje Tauragės rajono vietos veiklos grupė dėkoja Tauragės rajono savivaldybei už visokeriopą  palaikymą ir finansinę paramą.

 

Tauragės rajono VVG informacija 

 

Galerija